>
početak aljaski malamut Leon Alpha malamuti Srbije klub prijatelja pričaonica linkovi
   
 
 .:: ALjASKI MALAMUT / ZDRAVLjE ::. .:::::::::::::::::::::::::::::::::::: www.MalamutKlub.com ::. .:.

      Aljaski malamut spada u prirodne, izdržljive i jake, jednom rečju zdrave pse. Ukoliko se zdravo hrani i pruži mu se prilika da svoju ogromnu energiju potroši na adekvatan način (dugim šetnjama, istrčavanjem, vučom, plivanjem) verovatno će kroz život proći bez većih zdravstvenih problema.

Cuvajte svog prijatelja...
Čuvajte svog prijatelja...

      Trebalo bi samo imati na umu da je malamut pripadnik rase pasa koja je svrstana u 'primitivne', tj. sa jako izraženim praiskonskim nagonima, pa će tako pas, iako je povređen ili bolestan, težiti da svoje ponašanje i mogućnosti održi na nivou kao da se ništa ne dešava. Život u prirodi je surov, a iskazivanje slabosti nije najpametnija stvar koju pripadnik čopora može da uradi. U strogo utvrđenoj hijerarhiji pas koji, zbog bolesti ili starosti, više snagom ne može da parira ostalim članovima čopora, biva potisnut na začelje i primoran na puko preživljavanje unutar družine, dok se sam ne oporavi, ili dok priroda ne dodje po svoje. U društvu ljudi, malamut je vekovima radnik, zaprežna životinja koja je svoj obrok zarađivala vrednim i napornim radom, a u surovim arktičkim uslovima nije se moglo priuštiti čuvanje pasa koji ne mogu da doprinesu kolektivnom preživljavanju međusobno zavisne zajednice ljudi i pasa. Za slabe tu prosto nije bilo mesta.

      Znajući ovo, na vlasniku je obaveza da pravovremeno uoči i najmanju promenu ponašanja svog psa, kako bi se eventualni zdravstveni problem što pre sanirao, sprečavajući ozbiljnije promene zdravstvenog stanja psa. Čak iako je sa psom sve u redu, preporučuju se redovne preventivne posete veterinaru, par puta godišnje. Ne zaboravite redovne vakcinacije!

      Ipak, sa razvojem veterine, vremenom se izdvojilo par zdravstvenih problema koji se nešto češće javljaju kod pasa ove rase i na koje bi trebalo obratiti pažnju. Dok se savesni odgajivači pravilnim izborom parnjaka bore protiv širenja naslednih bolesti i nedostataka, zbog komplikovanog genetskog prenošenja i dalje se, srećom sve ređe, dešava da pas nasledi neku od vrlo opasnih bolesti koje u mnogome mogu uticati na kvalitet, ali i dužinu njegovog budućeg života. Pored naslednih bolesti, malamute kao krupne i aktivne pse vrebaju još neki problemi, koji se pravilnim odgojem i zdravim načinom života mogu izbeći, ili barem ublažiti.

      Setite se, zdravlje je ipak najdragocenije... Čuvajte svog psa.

   

vremenska prognoza: weather2umbrella

 
 
 

      OPREZ - LETO JE STIGLO! Obzirom da su malamuti to što jesu, polarni psi stvoreni za život i rad pri veoma niskim temperaturama, u vrelim letnjim danima se prema njima moramo ophoditi sa posebnom pažnjom kako bi sprečili pregrevanje organizma psa, što može dovesti do toplotnog udara, pa i smrti.

   Ne izlažite psa nepotrebno direktnom suncu, ili svedite vreme izlaganja na minimum, i nikako ne ostavljajte psa u kolima parkiranim na suncu iako se verovatno "brzo vraćate". Tako skučen prostor kakav je unutrašnjost automobila, bez obzira i da ste otvorili sve prozore ili uključili klima uređaj, može se veoma brzo ugrejati, a posledice će osetiti sam pas, možda već za par minuta!

   Ne izlažite psa promaji, pokušavajući da ga na taj način rashladite, jer su malamuti dosta osetljivi po tom pitanju, pa na kraju opet možete završiti sa bolesnim psom, čineći promajom više štete nego koristi.

   Obezbedite psu hladovinu, senkom zaklonjeno suvo (i po mogućstvu hladno) mesto, bilo da je pas u dvorištu ili kući (beton, pločice, ili možda rupa u zemlji koju je sam iskopao :)). Ipak, tokom perioda najjačeg sunca (10-17h), preporučljivo je psa uvesti u kuću. Malamut će sam odabrati mesto koje mu najviše odgovara, bilo u kući ili dvorištu, ali mu svakako ne treba dozvoliti preterano izležavanje na suncu.

   Budite sigurni da pas u svakom trenutku ima dostupnu dovoljnu količinu sveže vode za piće. Voda je ključan element u borbi organizma sa povišenom temperaturom, dehidracija u ovim uslovima može biti fatalna!

   Ne forsirajte aktivnosti, naporne šetnje, niti bilo kakve treninge, osim možda u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim (noćnim) časovima, i to samo kada temperatura to dozvoli (generalno se ne preporučuju pojačani napori ako je temperatura vazduha iznad 10 C, dok su idealni uslovi kada se živa na termometru spusti ispod nule - mislite o tome!). Malamut je ipak radni pas, kome i tokom toplog leta treba pružiti priliku da na pozitivan i neškodljiv način utroši svoju energiju, a dobra alternativa istrčavanjima može biti plivanje - opet ne tokom najtoplijeg dela dana!

   Postarajte se da je krzno psa uvek uredno očetkano, dvostruka dlaka štiti organizam, kako od hladnoće tako i od toplote, a višak mrtve dlake u periodima linjanja nikako ne pomaže da pas održi telesnu temperaturu! Kupanje je takođe dobar način za uklanjanje viška dlake. Ne šišajte psa!

   Redovan obrok/obroke podelite na više manjih delova, i dajte psu da jede češće, a po obroku količinski manje, kako bi probavnom sistemu olakšali varenje hrane.

   Još jednom proverite - da li pas ima dovoljno sveže vode za piće? Da je nije u međuvremenu popio...


      Kako bi imali uvid u trenutne i prognozirane vremenske prilike i shodno tome mogli da koliko toliko planirate dnevne aktivnosti, u saradnji sa ljudima Weather2Umbrella tima, kojima dugujemo veliku zahvalnost, postavili smo vremensku prognozu sa parametrima za određene gradove. Ukoliko se Vaše mesto boravka ne nalazi na listi ponuđenih, opširnu vremensku prognozu ćete moći da nađete na stranicama w2u tima - www.weather2umbrella.com

      Mislite, mislite, mislite...! Malamut nije idealan pas za toplu klimu, ali ako ste već odlučili da sa svojim ljubimcem dane provodite u nešto toplijim krajevima, potrudite se da mu život u letnjim mesecima učinite što prijatnijim, a kako je on veoma prilagodljiv pas, biće Vam na tome veoma zahvalan, i što je najvažnije - biće zdrav i veseo, i družićete se na obostranu radost još dugo, dugo godina... ;)

 

.:: Za pravilno funkcionisanje navigacije sajta JavaScript mora biti UKLjUČEN :: For this site's correct navigation, JavaScript must be ENABLED ::.
.:: VAŽNO: Molim Vas pročitajte PRAVILA KORIŠĆENjA (pop-up prozor) :: IMPORTANT: Please read COPYRIGHT (pop-up window) ::.